Wat te doen tegen een telefoon met waterschade.
Telefoon in het water laten vallen? Balen! In deze blog hebben we wat tips op een rij gezet hoe je dit zelf kan fixen. Oh, doe eerst even snel je telefoon uit voordat je verder leest!
Hoe weet je of je telefoon waterschade heeft?
Samsung en Apple hebben daar wat op gevonden, bij Samsung noemen ze het een Liquid Damage Indicator en bij Apple een Liquid Contact Indicator. Ja, verschil moet er zijn hè. Deze “Indicators” kan je zowel bij Apple als bij Samsung vinden onder je simkaart. Daar zit een plaatje wat vaak zilver of wit is, maar als deze paars is geworden heeft je toestel waterschade opgelopen.
Helaas valt deze schade ook niet in de fabrieks garantie en is voor beide merken ook een extra check om te kijken of het toestel wel of niet in de garantieregeling valt. Bij waterschade is dat helaas niet het geval.
Als je een wat nieuwere telefoon hebt, en deze staat nog aan, zal deze een melding geven dat die water heeft gedetecteerd bij het oplaadpoort. Je kan je telefoon dan ook niet opladen op dat moment. Mocht je oplaadpoort weer droog zijn krijg je geen melding meer en kan je jouw telefoon in theorie weer opladen, maar doorloop eerst even de stappen hieronder.
Doe dit vooral NIET bij een telefoon met waterschade
- Droog je telefoon NIET met rijst. Dit is een erg populair broodje aap verhaal en kan zelfs je telefoon meer beschadigen.
- Gebruik GEEN Föhn om je telefoon te drogen. Hierdoor beschadig je de rubbers die het toestel juist moeten beschermen tegen water.
- Probeer je telefoon NIET aan te zetten als deze is uitgevallen door waterschade. Volg eerst de stappen hieronder.
- Leg je telefoon NIET aan de lader als deze is uitgevallen door waterschade.
- Spoel je telefoon NIET af onder de kraan. Als je telefoon schade heeft door een andere vloeistof dompel deze dan rustig in een bak met water voordat je gaat drogen.
Volg deze stappen wel bij een telefoon met waterschade
- Zet je telefoon uit
- Mocht je telefoon in een andere vloeistof zijn gevallen, dompel deze dan eerst rustig in een bak met water.
- Maak je telefoon goed droog met een keukenpapiertje of iets dergelijks.
- Haal je simkaart(en) uit je telefoon, de houder(s) ook.
- Gebruik anti-stof spray om water uit je telefoon te blazen als je dit toevallig in huis hebt.
- Droog je telefoon voor een ventilator
- Doe je telefoon in een luchtdichte broodtrommel of tupperware bakje en vul dit bakje vervolgens met zakjes Silicagel droogmiddel. Deze zakjes zorgen ervoor dat zoveel mogelijk vocht uit je telefoon getrokken wordt. (Deze zakjes heb je vast wel eens ontvangen met een pakketje)
- Laat je telefoon 6 uur in de bak zitten om te drogen.
- Controleer of je telefoon echt helemaal droog is.
- Zet je telefoon weer aan.
Doet die het weer en ziet alles er normaal uit? Top! Dan heb je het zelf gefixed! Doet je telefoon helemaal niks of zie je rare vlekken? Laat dan een van onze Herstellers even een kijkje nemen, vaak krijgen zij het toestel nog wel werkend. Ook als je niet helemaal zeker weet of al het water uit je telefoon is verdwenen is het niet onverstandig om even een bezoekje te brengen aan een van onze Herstellers.