Waarom is een scherm vervangen zo duur?
Je telefoon laten vallen en barsten in het scherm? Balen! Het vervangen van je scherm kan ontzettend veel geld kosten. Dit is zo duur omdat je telefoon scherm heel sterk en ook erg ingewikkeld is. Daarbovenop komen de kosten van de reparatie zelf. Benieuwd? Lees hier waarom het vervangen van je scherm zo duur is.
Je hebt je telefoon laten vallen, of ergens tegen aan laten stoten, en nu zitten er barsten in het scherm. Altijd vervelend. Wel is de kans (gelukkig) groot dat je telefoon het nog doet. Maar nu, ga je het scherm laten vervangen? Dat kan flink in de papieren lopen. Niet gek dus dat meer dan 20% van de mensen in Nederland met een beschadigde telefoon rondloopt.
Waarom is een schermreparatie eigenlijk zo vreselijk duur? Het is toch een klein schermpje? In deze blog lees je waarom het vervangen van je scherm zo veel geld kost.
Het scherm is meer dan alleen een glas plaatje
Je telefoonscherm lijkt net op een hele kleine televisie. In feite is dat ook zo, echter zit er wel veel meer technologie achter en zijn ze daarom bijna net zo duur, of soms zelf duurder, dan een veel grotere televisie. Jouw telefoon scherm is namelijk extra sterk en er zit touch in verwerkt. Vandaar de naam touchscreen.
De toplaag van het scherm is van glas. De meeste fabrikanten kiezen voor topkwaliteit glas. Simpelweg omdat dit langer mee gaat. Dus geen gewoon glas zoals bij ramen en deuren maar zogenaamd alkali-aluminosilicate. Wat? Ja, alkali-aluminosilicate, dit bestaat uit mineralen van aluminium, silicium en zuurstof. De meeste kennen dit glas als Gorilla Glass. In de fabriek doen ze het glas in een gesmolten zout bad van zo’n 1000 graden(!). Hier ontstaat een chemische reactie en nadat het glas is afgekoeld (dat duurt wel even) is het glas super sterk. Bij stoten of krassen kan je nog steeds krasjes op je scherm krijgen maar dit glas zorgt ervoor dat een barst of diepe kras in je scherm niet erger wordt. Zo zorgt de fabrikant dat je jouw telefoon nog gewoon kan gebruiken als deze een barst of kras heeft, wel zo fijn! Het nadeel van het sterke glas? De prijs, zoals je wellicht kan voorstellen is het fabriceren van zo’n glas erg duur.
De laag onder het glas is een laagje gas of lucht. Dit mega dunne laagje helpt bij het lokaliseren van de plek waar jij het glas aanraakt.
De volgende laag van je scherm is een net van heel veel kleine draadjes. Deze kleine draadjes zorgen voor een elektrisch veld. Als jij je scherm aanraakt met je vinger zorg je ervoor dat het elektrische veld op die plek onderbroken wordt en weet de telefoon waar jij met je vinger tikt.
De laatste laag van het glas van je telefoon is een glazen plaatje die alles met elkaar verbindt en bij elkaar houd. Hier ziet ook de connector aan die doorgeeft aan je telefoon waar jij het scherm aanraakt.
Hier weer onder zit het OLED scherm. Deze zorgt ervoor dat je ook wat op het scherm kan zien :).
Al deze laagjes worden apart van elkaar gefabriceerd en daarna, met hele precieze machines, op je telefoon gezet. Je kan je wel voorstellen dat deze ingewikkelde technologie erg duur is. Mocht je jouw scherm willen vervangen weet je nu wat er enigszins bij komt kijken om het schermpje te maken.
Maar we zijn er nog niet, het scherm is duur maar nu moet je oude scherm er nog af en je nieuwe erop!
Een gebroken scherm verwijderen kost veel kennis en tijd
Doordat je telefoonscherm uit zoveel verschillende laagjes bestaat is het niet zo gemakkelijk om deze te verwijderen. Je scherm is natuurlijk gemaakt om te blijven zitten en niet om te verwijderen. Hier heb je dan ook specialistische apparatuur voor nodig.
Onze Herstellers hebben deze apparatuur allemaal in huis maar ook dan blijft het een ingewikkeld werkje. Je telefoon moet uit elkaar, de batterij moet losgekoppeld worden en er moeten allemaal gevoelige connectoren worden losgehaald. Daarbovenop komt dat je telefoon heel veel verschillende schroefjes heeft en de Hersteller daarom heel gestructureerd aan het werk moet gaan. 1 foutje en de telefoon kan onbruikbaar worden. Eigenlijk best knap wat die Herstellers doen.
Je kan ook zelf proberen om je scherm te vervangen, er zijn genoeg websites te vinden met instructies hiervoor, echter doordat schermen steeds gecompliceerder worden is het voor mensen zelf ook steeds lastiger om een telefoon scherm te vervangen en kan je het vaak beter aan een specialist overlaten. Wij krijgen regelmatig telefoons binnen van mensen die het zelf hebben geprobeerd, maar het toch niet is gelukt. Die helpen we natuurlijk graag maar je bent je telefoon minder lang kwijt als je deze direct laat repareren bij een Hersteller bij jou in de buurt.
Er zijn goedkopere replica schermen
Er zijn altijd goedkopere versies. Net zoals in de supermarkt heb je ook bij telefoonschermen de A (originele) merken en de B merken, zogenaamde replica’s. Het voordeel van deze schermen zit in de prijs, deze zijn namelijk een stuk goedkoper. Dat klinkt goed, echter is het niet altijd handig om een replica scherm te laten monteren, er hangen nog wel een aantal nadelen aan namelijk.
Als je in de supermarkt een pak melk van een B merk koopt en die net iets anders smaakt dan het A merk vind je dat waarschijnlijk niet zo heel erg. Het B merk is een stuk goedkoper voor bijna hetzelfde product. Dat het net anders smaakt neem je dan even op de koop toe.
Bij telefoonschermen is dit wel even anders. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen zit er ontzettend veel technologie in een scherm verwerkt zodat jij optimaal van je telefoon gebruik kan maken. Goedkopere schermen zijn er maar die moeten ergens concessies doen om het scherm goedkoper aan te bieden, ofwel het goedkopere scherm is anders dan het originele scherm dat op je telefoon zit.
Maar hoe merk je dat verschil? Nou, je ziet bijvoorbeeld net een andere tint kleuren. De fabrikant gebruikt net andere kleuren dan het B merk waardoor sommige kleuren op je telefoon er anders uitzien dan voorheen. Dit merk je bijvoorbeeld bij het bekijken van foto’s en video’s.
Ook de kijkhoek kan anders zijn. De fabrikant heeft het scherm zo ontwikkeld dat als je jouw telefoon in de hand vasthoud de kijkhoek altijd goed is en je alles dus goed kan zien. De kijkhoek van een replica scherm is vaak net even anders waardoor je jou telefoon anders vast moet houden ten opzichte van je ogen, dit voelt wat onnatuurlijk.
Maar het het grootste nadeel van een replica scherm zijn software updates die niet werken. Het kan namelijk zijn dat na een update ineens je touch niet meer werkt, dit wordt vaak later door de fabrikant wel opgelost met een nieuwe software update, echter is dit wel erg vervelend. Je smartphone is simpelweg onbruikbaar op die manier in deze tussentijd.
Voorkomen is beter dan genezen.
Mocht je jouw telefoon scherm laten vervangen, vraag dan gelijk even om een glazen screenprotector erop te zetten. Dit kan je ook aanvinken als je een afspraak maakt via HerstelMobiel.nl. De meeste screen protectors kosten minder dan 20,- en beschermen je telefoon tegen krassen en ongelukkige valpartijen.
De achterkant van je telefoon is ook van glas (en is ook erg duur om te vervangen) dus pak hiervoor een goed hoesje .
Wil je weten of het nog wel waard is om je scherm te laten repareren? Check dan even de reparatie prijs HerstelMobiel.nl