Zonder batterij stress op vakantie

De vakanties komen eraan en we kunnen eindelijk weer een zomer “normaal” op vakantie, heerlijk! (Als je vlucht doorgaat tenminste) Maar hoe zorg je voor een vakantie zonder batterij stress?

Onze telefoon, wat bijna een verlengstuk van ons lichaam is, gaat natuurlijk mee. Mooie vakantiefoto’s delen op Instagram en scrollen door je tijdlijn om alvast inspiratie op te doen voor je volgende zonvakantie. Maar op de een of andere manier is je telefoon op vakantie altijd veel sneller leeg en kan je geen geschikt moment vinden om hem op te laden. Is deze batterij stress herkenbaar? Lees dan de 5 onderstaande tips.

Batterij stress tip 1: Haal je telefoon uit het hoesje!

snel een lege batterij door telefoon hoesje
Mooi en handig zo’n telefoon hoesje, alleen je batterij krijgt het wel erg heet van. Foto: David Švihovec

Huh? Ja het staat er echt, haal je telefoon uit het hoesje. Je telefoon hoesje kan je een beetje vergelijken met een trui. Op kamertemperatuur gaat het nog wel maar in de zon krijg je het snikheet. Nou, dat heeft jouw telefoon dus ook! De batterij van je telefoon krijgt veel te verduren tijdens de vakantie, foto’s maken, de weg zoeken op Maps, ga zo maar door. Daarbovenop is het vaak warm waardoor je telefoon het heet krijgt. Net zoals bij jou vreet dit allemaal energie waardoor je batterij ook nog eens heel snel leeg gaat. Laat je batterij daarom een beetje afkoelen, trek de trui (telefoon hoesje) eraf en je telefoon wordt minder snel heet en je batterij gaat langer mee.

Maar er zijn ook uitzonderingen waarbij je uiteraard ook gewoon even je gezonde verstand moet gebruiken. Laat alsjeblieft je telefoon hoesje zitten als je naar het strand gaat. Zand en telefoons zijn nou eenmaal geen goede combinatie. Je kent het wel: je krijgt overal krassen, het komt in je microfoon, speaker en oplaad poort. Zie het daar maar eens uit te halen! Hoewel wij graag je telefoon na je vakantie repareren, is dit natuurlijk minder fijn voor je portemonnee. Voorkomen is beter dan genezen. Je telefoon kan met een hoesje minder goed afkoelen, en dus gaat de batterij minder lang mee, maar je hebt ieder geval geen schades!

Batterij stress tip 2: Je telefoon niet laten zonnen.

Lekker zonnen is voor je telefoon helaas niet weggelegd.

Zonnebrand voor telefoons bestaat helaas (nog) niet. Lekker bakken in de zon is dus helaas niet voor je telefoon weggelegd. 

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je telefoon heel heet aanvoelde en uitviel. Dat gebeurt er als de telefoon oververhit raakt. De telefoon schakelt zichzelf automatisch uit om schade te voorkomen. Je kan dan even geen leuke vakantiefoto’s meer maken totdat je telefoon voldoende is afgekoeld. Uiteraard gebeuren er dan ineens allemaal leuke dingen en heb je geen telefoon om foto’s/video’s te maken. Arghhh batterij stress!

Maar wat als je telefoon wel oververhit is geraakt en uit is gevallen? Geen paniek, je kan de batterij eerst koelen en later je telefoon weer opladen voor gebruik. Maar hoe koel je de telefoon? Eigenlijk is dat heel simpel, zoek even een plek met schaduw op en laat je telefoon daar even met rust. Duurt dat voor jou te lang? Dan kan je jouw telefoon op een airco leggen of koelen via de circulatie roosters in een auto (moet die wel airco hebben natuurlijk).

Ohja, nog even wat, leg je telefoon niet in de vriezer om af te koelen! Het temperatuurverschil is erg groot, dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je touchscreen niet meer werkt, erg onhandig dus!

Batterij stress tip 3: Even het internet uitzetten als je het niet gebruikt.

zet je internet uit om je batterij te sparen
Het voelt misschien wat onnatuurlijk maar ze je roaming even uit om je batterij te sparen. Foto: Brett Jordan

Wat? Internet uitzetten? Waarvoor heb je dan een smartphone? Op vakantie is het altijd handig om een telefoon te hebben met nog voldoende batterij percentage om bijvoorbeeld mooie foto’s en video’s te maken. Zet daarom je internet roaming uit wanneer dat kan. Probeer dit zo handig mogelijk voor jezelf te maken. Maak van deze functie even een shortcut op je iPhone of Samsung telefoon, dit voorkomt een hoop batterij stress.

Voeg een shortcut toe aan je beginscherm. Foto: Dimitri Karastelev

Als je jouw telefoon gebruikt, vraagt je display vaak het meeste van je batterij maar als je telefoon weer in je zak gaat, is die nog steeds voor je aan het werk. Als je veel beweegt, bijvoorbeeld wanneer je lekker even de stad ingaat, is je telefoon constant bezig om te kijken naar een nieuwe paal waarmee die kan verbinden voor internet. Dat kost erg veel batterij. Grote kans dat je het internet niet eens hoeft te gebruiken als je aan het bewegen bent.

Als je even de weg wilt zoeken wil je natuurlijk Google Maps gebruiken, maar wist je dat dit ook zonder internet werkt? Je kan namelijk van tevoren de kaart (van het gebied waar je naartoe reist) van Google Maps op je telefoon downloaden:

 1. Open Google Maps
 2. Klik rechts bovenin op je profiel
 3. Klik op “Offline kaarten”
 4. Klik op selecteer kaart
 5. Selecteer je gebied dat je wilt downloaden
 6. Klaar!

Wist je dat de kaart niet eens veel ruimte in beslag neemt? Deze hele kaart van Amsterdam is bijvoorbeeld maar 100 mb groot. Je houd dus genoeg ruimte over voor leuke vakantiefoto’s en video’s.

Batterij stress tip 4: Laat je helderheid gewoon op automatisch staan. 

Veel andere websites zullen je vertellen om je helderheid naar beneden te zetten om langer met je batterij te doen. Dat kan natuurlijk, maar dan word jouw scherm vaak slecht leesbaar. Zet je telefoon gewoon op batterij spaarmodus en de helderheid ervan past zich automatisch aan. Zo kun je onder ieder type lichtval jouw display duidelijk aflezen. Je telefoon op spaarmodus zetten kan via instellingen, maar als je een iPhone hebt is het gemakkelijker om er even een shortcut van te maken.

 1. Ga naar instellingen
 2. Druk op op “Bedieningspaneel”
 3. Scrol naar beneden tot “Meer regelaars”
 4. Druk op het plusje bij “Energiebesparingsmodus”

Batterij stress tip 5: Zet het licht uit op je telefoon en bespaar 40%: “Dark Modus”.

Zet je telefoon op dark modus en verbruik minder batterij, vooral in de felle zon. Foto: Sten Ritterfeld

Als je op vakantie gaat ben je waarschijnlijk heel veel buiten en schijnt er een lekker zonnetje. Het scherm van je telefoon staat met die volle zon automatisch op 100%. Staat je telefoon dan op “Bright Modus” dan verbruikt die erg veel batterij. 

Met “Dark Modus” verbruikt je batterij ongeveer 40% minder energie. Dit komt omdat je scherm eigenlijk uit heel veel kleine lampjes bestaat. Wit is het felste licht en kost de meeste energie. Op “Dark Modus” staan heel veel kleine lampjes nagenoeg uit, dat scheelt enorm veel energie, vooral bij een felle zon! “Dark Modus” op je telefoon zal de kleuren wit en zwart in verschillende apps en omdraaien, dus alles wat wit is wordt zwart en visa versa. Zie hieronder hoe je deze modus, per besturingssysteem, instelt: 

Dark modus instellen iPhone:

 1. Ga naar Instellingen
 2. Selecteer Scherm en helderheid
 3. Vink “Donker” aan

Dark modus instellen Android:

 1. Ga naar Instellingen
 2. Kies Toegankelijkheid
 3. Selecteer Scherm
 4. Stel Donker Thema in

Al voor vertrek batterij stress?

Moet je nu al meerdere keren per dag de batterij opladen? Dan is het wellicht tijd voor een nieuwe telefoon… Dan hoor ik je al denken: weet je wat dat kost?! Telefoons worden steeds beter maar ook duurder! Wellicht dat de batterij vervangen een goed idee is? Je kan natuurlijk proberen om dit zelf te doen maar onze herstellers doen het graag voor je! Je kan de prijs van de reparatie op HerstelMobiel.nl checken en een reparatieafspraak maken bij jou in de buurt!

Geniet van je vakantie zonder batterij stress!

Foto: Dimitri Karastelev